- Het is dit jaar relatief rustig wat betreft bedrijven die kiezen voor een gang naar de beurs.
- Een positieve uitzondering in de VS was deze maand de Britse chipfabrikant Arm, die een sterk beursdebuut kende.
- Zakenbank Goldman Sachs heeft op basis van een historische analyse uitgezocht wanneer een bedrijf dat naar de beurs gaat, kans maakt om sterk te presteren.
- Lees ook: Een hedgefondsmanager ziet enorme kansen voor grondstoffen op de beurs – hij legt uit waarom de rally van olie en uranium nog niet voorbij is
Het is dit jaar niet bijzonder druk wat betreft het aantal bedrijven dat een gang naar de beurs waagt. In de VS was het Britse chipbedrijf Arm deze maand een uitzondering met een zeer succesvol beursdebuut. De koers steeg op de dag van de beursgang liefst 25 procent.
De markt voor beursintroducties leefde in 2020 en 2021 sterk op, toen er tijdens de coronacrisis veel goedkoop geld beschikbaar was als gevolg van stimuleringsmaatregelen van centrale banken. Dat leidde onder meer tot een opleving van beursintroducties via lege beurshulzen, zogenoemde SPAC’s.
In de VS vonden meer dan 400 reguliere beursintroducties plaats tussen 2020 en 2021 en nog eens 810 beursgangen via SPAC’s, zo blijkt uit een analyse van zakenbank Goldman Sachs.
Maar toen de geldstroom in 2022 opdroogde en rentes fors stegen, nam het enthousiasme voor beursintroducties snel af. Uit gegevens van Goldman Sachs blijkt dat er in de afgelopen 21 maanden slechts 32 beursintroducties zijn geweest in de VS. Het beeld in Europa is vergelijkbaar.

Foto: Goldman Sachs
Het lijkt er echter op dat de markt voor beursintroducties aan het begin staat van een nieuwe opleving. In een nieuw rapport geeft chief investment officer David Kostin van Goldman Sachs aan dat de macro-economische omstandigheden voor een succesvolle beursgang zijn verbeterd.
De succesvolle beursintroductie van Arm kan de start inluiden van een nieuwe reeks beursintroducties.

Foto: Goldman Sachs
Het blijft echter lastig om te voorzien of een beursgang succesvol uitpakt. Sommige aandelen presteren sterk in de eerste paar dagen na de beursgang, maar zakken daarna weg. Het is hierbij belangrijk om gehypte aandelen te scheiden van bedrijven die interessant zijn als kwalitatieve belegging voor de langere termijn.
Rendement na beursdebuut blijft vaak achter
Terugkijkend op de golf van beursintroducties van 2020 en 2021 hebben veel bedrijven die toen naar de beurs gingen in de VS, niet bepaald sterk gepresteerd.
"De mediane koersprestatie van een beursgang uit de periode 2020-2021 is 48 procentpunt achtergebleven ten opzichte van de Russell 3000-index in de eerste twaalf maanden na de beursgang. In de afgelopen twintig jaar scoorde de mediane beursgang 20 procentpunt slechter dan het marktgemiddelde", schrijft Kostin van Goldman Sachs in het rapport.

Foto: Goldman Sachs
Het is niet zo dat de bedrijven die in 2020 en 2021 naar de beurs gingen, per se slechte beleggingen waren, geeft Kostin aan. Rentes daalden in het begin van deze periode, waardoor bedrijven naar de beurs werden gelokt. Maar toen de rentetarieven vervolgens stegen, kwamen bedrijven in de knel op grond van de hoge waarderingen en zakten de koersen terug.
Beursdebutanten uit de jaren 2020 en 2021 zagen de koers van het aandeel overigens vaak hard stijgen op de eerste handelsdag. Gemiddeld ging het om een koersstijging van 15 procent, terwijl aandelen die tussen 1995 en 2019 naar de beurs gingen gemiddeld 10 procent stegen op de eerste dag, volgens Kostin.
Uit het onderzoek van Goldman blijkt dat aandelen die op de eerste dag flink knallen, daarna vaak nog een paar maanden stijgen. "Beursintroducties waarbij aandelen met meer dan 50 procent stijgen op hun eerste handelsdag, laten in de drie opvolgende maanden gemiddeld genomen een verdere stijging van 5 procent zien. Als aandelen op de eerste handelsdag minder dan 50 procent stijgen, is het gemiddelde driemaands rendement daarna slechts 1 procent", aldus Kostin.
Beursdebutanten die op hun eerste handelsdag dalen, dalen vervolgens meestal met nog eens 4 procent in de daaropvolgende drie maanden.
Maar hoe weet je of een aandeel op de eerste dag gaat knallen? Uit het onderzoek van Goldman blijkt dat bandbreedte voor de introductiekoers hierbij een rol speelt.
Voorafgaand aan de beursgang wordt standaard een bandbreedte aangegeven voor de introductiekoers. Vlak voor de beursgang wordt dan de definitieve introductiekoers bekend gemaakt.
Uit het onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat als de introductiekoers hoger is dan de vooraf gecommuniceerde bandbreedte, dit vaak gepaard gaat met een sterke koersstijging op de eerste handelsdag. "Sinds 1995 zijn beursintroducties die boven de vooraf aangegeven bandbreedte noteerden, in doorsnee met 38 procent gestegen op hun eerste handelsdag", schrijft Kostin.
Tegelijk geeft hij aan dat de koersprestatie direct na de beursgang geen sterke indicator is voor het rendement op de middellange termijn.

Foto: Goldman Sachs
Factoren die bepalen of een bedrijf dat naar de beurs gaat een goede belegging is
Beleggers zijn meestal niet blij als een aandeel na een sterke start op de eerste dag in de maanden erna daalt. Dus hoe selecteer je een beursdebutant die ook op de wat langere termijn een aardig rendement oplevert?
In het rapport van Goldman werden 5.000 beursintroducties in de VS geanalyseerd. Daaruit komen twee belangrijke indicatoren voor een succesvolle beursgang voor de langere termijn naar voren: omzetgroei en winstgevendheid.
"Succesvolle bedrijven hebben twee kenmerken gemeen: een omzetgroei van meer dan 40 procent op jaarbasis in het tweede en derde jaar na de beursgang en een positieve nettowinst in het achtste kwartaal na de beursgang", geeft Kostin aan. "Twee derde van de beursdebutanten met deze kenmerken presteerde beter dan de Russell 3000 in de eerste drie jaar na de beursgang. In doorsnee ging het om een outperformance van 22 procentpunt."

Foto: Goldman Sachs
Kostin schrijft dat het ruime monetaire beleid van de jaren 2020 en 2021 een golf van beursintroducties heeft gestimuleerd. Daarbij zaten echter veel verlieslatende bedrijven met een lage omzetgroei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van deze bedrijven inmiddels zijn omgevallen.
De topstrateeg van Goldman Sachs merkt op dat winstgevendheid in het huidige beursklimaat cruciaal is voor bedrijven die naar de beurs gaan. Hij wijst erop dat verliesgevende bedrijven momenteel veel lastiger aan financiering kunnen komen bij banken en op de kapitaalmarkt. "Beleggers geven momenteel de voorkeur aan aandelen met een hoge winstgevendheid."
Kostin waarschuwt ook dat een hoge waardering van een bedrijf bij een beursdebuut een rode vlag kan zijn, als je kijkt naar de verhouding van de koers van een aandeel en de omzet per aandeel.